Sagolika Sunne-Rottneros Park Drone 03

Utforska Trädgårdar och Skulpturer i Rottneros Park

Utforska parken på egen hand

Skulpturparken som skapades runt herrgården för att du i lugn och ro ska kunna strosa runt och njuta av blomsterprakt och skulpturer från förr och nu. Fyll på med energi inför besöket från vårt vackra café som ligger alldeles vid ingången, eller varför inte ta med en picknickkorg och duka upp till mys på en av våra många gräsytor, omgiven av skulpturer och blomstrande rabatter?
Som avslutning på ditt besök hoppas vi att du tar dig tid att besöka vår lilla shop där du hittar allt ifrån vackra kökshanddukar med Rottneros parks egen mönsterdesign som bara finns att köpa hos oss till ljusstakar och diverse trädgårdsinspiration.

karta 2024 724x1024

VÅRA TRÄDGÅRDAR

Vad vore en park utan alla vackra blommor. En av de vanligaste frågorna vi får här i parken är ”När blommar parkens rhododendron?” så vi…

Äventyrspark Rottneros_Piratflotten

FÖR BARNEN

Ta med barnen till Rottneros Park för roliga aktiviteter och äventyr. Upptäck vår lekpark, badplats, barnvänliga områden och spännande utflyktsmål för hela familjen.

original (1)

CAFÉ & BUTIK

Besök vårt café och butik som finns vid entrén. Här finns god mat och dryck och presentartiklar

Sagolika Sunne App med händer

Följ parkens historia via vår app

Du kan själv utforska parkens trädgårdar och skulpturer, njuta av att bara vara, låta fantasin få fritt spelrum… skymtar inte prästens kappa där bortom hörnet?

Är du mer intresserad av fakta kring de olika konstnärerna, så varför inte ladda ner vår app (Sagolika Sunne) och gå en av slingorna och fördjupa dig i skulpturer och parkens historia?
Som berättare har du Jakob Hultcrantz Hansson, skådespelaren som gestaltat självaste kavaljeren Gösta Berling i en av Västanå teaters uppsättningar.

Han berättar om Dianaparken där du kan betrakta en vilande Diana, jaktgudinnan. Mittemot ser du Spegelsalen, en plats som bjuder in till drömmar om romantiska bröllop och fester som skulle göra kavaljererna gröna av avund.

Härligt barnvänligt!
Recension från http://www.barnsemester.se
För barnen finns flera lekplatser. Passar både små och stora barn.
Recension hämtad från http://www.barnsemester.se
Jättebra för barn. Vår avsikt var att åka på en söndagsutflykt med barnen. Lukta på blommor och leka lite på piratskeppet vi hade sett på hemsidan. Döm av vår förvåning när äventyrslandet visade sig vara en underbar pärla (…) Det är inga problem att spendera en hel dag här… (
Citat från webben
Här är fantastiskt vackert. Man kan gå runt i flera timmar och bara ”kose” sig. Vi är ute på en tjej-road-trip och ska vidare mot Arvika på shopping.
Liv Ingunn och Wenche från Nord-Odal
Underbart skön musik. Det var Canon i D Major som gav mig ny energi, där jag satt på parksoffan, Prova gärna själv. Den gör underverk.
Efter att ha lyssnat på klassisk musik vid Millesfontänen
Gunnel från Munkfors
Det finns få parker av det här slaget i Sverige. Rottneros Park kan mäta sig med engelska parker.
Johan och Åsa Axell
Har varit på bröllop för några år sedan men då fanns det inte tid att bese parken. Har sedan dess väntat på en dag för detta besök. Jag blev inte besviken. Skönt för kropp och själ att gå i denna vackra park.
Inga Lindgren-Dibowski, Halmstad

Öppettider & Priser

Sagolika Sunne-Rottneros Park Garden Bil 01

Öppettider

Här hittar du information om våra öppettider på parken och cafét.

Sagolika Sunne-Rottneros Park Drone 02

Priser

Du betalar en entré för att komma in i parken och hela vår park är kontantfri. Det finns möjlighet att hyra skrinda om man skulle behöva.

Om parken och områdeskarta

Upptäck vår fina park och dess fantastiska trädgårdar och skultpturer. Ta en fin parkpromenad i Rottneros och upplev en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berättas. För barnen finns det en fantastisk lekplats och blir du hungrig kan du alltid lägga ut picknickfilten på en av våra fina gräsmattor eller ta dig till vårt café för att handla lite fika. Efter promenaden runt Rottneros Parks trädgård så kanske det passar med ett bad på vår fina badplats. Ladda ner vår karta och upptäck Rottneros Park.

Vanliga frågor
Får man grilla i parken?

Man kan grilla nere vid badplatsen. Badplatsen ligger nere vid sjön Fryken bakom Herrgården.

Får man gå in i herrgården?

Nej, det är privatbostad och där bor barnbarnsbarn till Svante Påhlson som skapade parken.

Får man ta hunden med sig in i parken?

Ja, det får man. Förutsatt att man håller hunden kopplad och att man plockar upp efter den. Påsar finns att få i entrén.

Får man vistas i parken efter stängningstiden?

Man kan vistas i Rottneros Park efter vår stängningstid förutsatt att man betalat entréavgiften.
Det finns en utgångssnurra vid entrén.

Rottneros Park, som den ser ut idag, byggdes under en intensiv utvecklingsperiod i mitten av 1900-talet. Först anlades de centrala delarna runt och söder om herrgården, i en formell parkstil med barockliknande drag. Därefter anlades några av de mer naturromantiska områdena i parkens utkanter enligt den engelska landskapsparkens stilideal. De övriga centrala delarna ficken något formellare stil, men inte så utpräglat vare sig vad gäller linjer eller symmetri som de barockinspirerade södra delarna.

Parken byggdes inte efter någon generalplan, i stället utvecklades den allt eftersom nya idéer, skulpturer och skulptörer dök upp på arenan. Men det fanns en viktig grundstruktur som allt byggdes kring: två nord-sydliga axlar. De nord-sydliga axlarna korsas av en öst-västlig axel som skär genom herrgårdsbyggnaden. Axelverkan är en viktig komponent i den klassicistiska parkstilen, och det var i den andan parken fick sin grundstruktur, för att stilmässigt överensstämma med den nya herrgårdsbyggnad som stod färdig 1932.


Mannen bakom idén var Svante Påhlson som var noga med att bjuda in det omgivande naturlandskapet i parkupplevelsen, för att skapa en samverkan mellan arkitektur, park, skulptur och natur. Vyer och siktlinjer utöver sjön Fryken och de mörka skogssluttningarna skulle vara en del av helhetsupplevelsen. Parkrummen, å andra sidan, skulle vara omgärdade med strikta häckar och fyllda av rik vegetation. Den här kontrasten mellan formell stilpark med räta linjer kontra öppna vyer över böljande landskap ger en spännande parkbild.

Ta dig tid i parken

Stoppa tiden en stund och njut av frodig natur, av fantastiska konstverk och sevärdheter.

Se till att boka av mycket tid för ditt besök i parken och planera ditt besök väl och upptäck hela parkens skönhet. Eller varför inte göra det till ett tvådagarsbesök?

Längst ner i parken hittar du Kungens trädgård, här kan du vila i en gungstol i Kungens paviljong. På vägen dit finner du mer modern konst såväl som barockens influenser i Carl Eldhs parterr och under högsäsong öppnar vi upp glasskiosken så du kan vila en stund invid en byst av Värmlands egen nationalskald Gustaf Fröding, han som ”köpte sin kärlek för pengar” ni vet. Känns det inte som att han kunde ha platsat bland kavaljererna här på Ekeby… förlåt Rottneros…

Om du viker av ner mot Fryken, eller Lövens långa sjö, som vår egen Selma benämnde den, på din väg tillbaka, så finns en mysig och långgrund badvik, perfekt för svalkande dopp, och på vägen ner till stranden så sitter hon, Selma Lagerlöf, och blickar ut över sjön.

Du som är intresserad av trädgård och konst kommer inte att bli besviken när du besöker oss i Rottneros park!