Om Rottneros Park – Historia och Sevärdheter
Rottneros Park är en blomster- och skulpturpark med de stora stilparkerna i Europa som förebilder. Parken ägs av Stiftelsen Greta och Svante Påhlsons minne och drivs sedan 2007 av det kommunägda bolaget Rottneros Park Trädgård AB.
Om parken och områdeskarta
Upptäck vår fina park och dess fantastiska trädgårdar och skultpturer. Ta en fin parkpromenad i Rottneros och upplev en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berättas. För barnen finns det en fantastisk lekplats och blir du hungrig kan du alltid lägga ut picknickfilten på en av våra fina gräsmattor eller ta dig till vårt café för att handla lite fika. Efter promenaden runt Rottneros Parks trädgård så kanske det passar med ett bad på vår fina badplats. Ladda ner vår karta och upptäck Rottneros Park.
Rottneros parks historia
Rottneros Park, som den ser ut idag, byggdes under en intensiv utvecklingsperiod i mitten av 1900-talet. Först anlades de centrala delarna runt och söder om herrgården, i en formell parkstil med barockliknande drag. Därefter anlades några av de mer naturromantiska områdena i parkens utkanter enligt den engelska landskapsparkens stilideal. De övriga centrala delarna ficken något formellare stil, men inte så utpräglat vare sig vad gäller linjer eller symmetri som de barockinspirerade södra delarna.
Parken byggdes inte efter någon generalplan, i stället utvecklades den allt eftersom nya idéer, skulpturer och skulptörer dök upp på arenan. Men det fanns en viktig grundstruktur som allt byggdes kring: två nord-sydliga axlar. De nord-sydliga axlarna korsas av en öst-västlig axel som skär genom herrgårdsbyggnaden. Axelverkan är en viktig komponent i den klassicistiska parkstilen, och det var i den andan parken fick sin grundstruktur, för att stilmässigt överensstämma med den nya herrgårdsbyggnad som stod färdig 1932.
Mannen bakom idén var Svante Påhlson som var noga med att bjuda in det omgivande naturlandskapet i parkupplevelsen, för att skapa en samverkan mellan arkitektur, park, skulptur och natur. Vyer och siktlinjer utöver sjön Fryken och de mörka skogssluttningarna skulle vara en del av helhetsupplevelsen. Parkrummen, å andra sidan, skulle vara omgärdade med strikta häckar och fyllda av rik vegetation. Den här kontrasten mellan formell stilpark med räta linjer kontra öppna vyer över böljande landskap ger en spännande parkbild.
Upptäck Rottneros Park
Här kan man skriva en liten text om att läsa mer om trädgårdarna, se skulpturer eller besöka den fina lekplatsen kanske??…
VÅRA TRÄDGÅRDAR
Vad vore en park utan alla vackra blommor. En av de vanligaste frågorna vi får här i parken är ”När blommar parkens rhododendron?” så vi…
FÖR BARNEN
Ta med barnen till Rottneros Park för roliga aktiviteter och äventyr. Upptäck vår lekpark, badplats, barnvänliga områden och spännande utflyktsmål för hela familjen.
CAFÉ & BUTIK
Besök vårt café och butik som finns vid entrén. Här finns god mat och dryck och presentartiklar
Man kan grilla nere vid badplatsen. Badplatsen ligger nere vid sjön Fryken bakom Herrgården.
Nej, det är privatbostad och där bor barnbarnsbarn till Svante Påhlson som skapade parken.
Ja, det får man. Förutsatt att man håller hunden kopplad och att man plockar upp efter den. Påsar finns att få i entrén.
Man kan vistas i Rottneros Park efter vår stängningstid förutsatt att man betalat entréavgiften.
Det finns en utgångssnurra vid entrén.
Ja, Rottneros Park är anpassad så att alla kan åtnjuta ett besök hos oss. Det finns även rullstol att låna.
Ja, precis vid entrén ligger vårt hemtrevliga café. Här erbjuds lättare luncher, glass och fika. Du kan välja att äta inne i caféet eller i parkmiljö med inslag av kryddträdgården.
Den brukar blomma i slutet av maj och i början av juni.
Svante Påhlson skapade Rottneros Park under åren 1932-1959. Han drev Rottneros Bruk och bodde i herrgården i parken. Svante Påhlson förklarar varför parken kom till: ”Parken och skulpturerna liksom arkitekturen bör förstärka det romantiska skimret över Sagans Ekeby och låta dem sammansmälta med den omkringliggande naturen…”
Rottneros Parks vänner
Rottneros Parks vänner är en ideell förening vars uppgift är att stödja verksamheten i Rottneros Park.
Vännerna vill bidra till att parken förvaltas och utvecklas i samklang med grundaren Svante Påhlsons ursprungstanke och vision från första hälften av 1900-talet.
Bli en vän du också!
Som vän får du – förutom glädjen att stötta vår vackra och unika park
* inbjudningar till förhandsvisningar och information om arrangemang i parken
* hjälpa till med praktiskt arbete – men bara om du vill – som att måla en bänk, rensa ogräs, kratta löv eller kanske guida en grupp
* köpa den informativa och uppskattade boken Drömmen om Rottneros Park för endast 120 kronor. Dessutom erbjuds du 10% rabatt i både parkens butik och café. Visa då upp medlemskortet.
* möjlighet att ta hand om, ”adoptera”, en skulptur.
Hör av dig så berättar vi mer.
Foto: Erika Gerdemark, Kungliga Hovstaterna
Hertigen av Värmland H.K.H. Prins Carl Philip
Beskyddare av Föreningen Rottneros Parks vänner
Årsavgiften för 2024 är 100 kronor för vuxen. Under 18 år ingen avgift.
Vänligen swisha summan till 123 174 65 44 eller betala in på föreningens bankgiro 296-1043. Viktigt: Ange namn och mejladress. Medlemskortet väntar sedan på dig i parkens butik.
Varmt välkommen som medlem i Föreningen Rottneros Parks vänner!
Kontakt och information: Ulla Norrman, ordförande, 0703 653078
e-postadress: vannerna@rottnerospark.se
Org.nr. 802 441-2176
Jon Bengtsättern
Barncancerföreningen i Västra Sverige fick 1996 ett torp av en privatperson. Stugan, som ligger strax utanför Sunne, skänktes under förutsättningen att den skulle användas av barncancerdrabbade familjer.
Idag består Jon Bengtsättern av tre stugor med all tänkbar utrustning. Närheten till naturen och Sunnes alla besöksmål ger familjerna möjlighet att koppla en i rofylld miljö varvat med upplevelser.
Rottneros Park samarbetar med Jon Bengtsättern genom att bland annat skänka entrébiljetter inför varje säsong.
Våra sponsorer
Rottneros Parks vänner
Danske Bank
Ernst & Young
Sunne Järnhandel
LBC WETAB
Ulvsby Herrgård
Fryksdalens Sparbank
Ramströms tryckeri
Karl Hedin Bygghandel
Larssons El