original (4)

Skulpturer i Rottneros Park

Om parken och områdeskarta

Upptäck vår fina park och dess fantastiska trädgårdar och skultpturer. Ta en fin parkpromenad i Rottneros och upplev en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berättas. För barnen finns det en fantastisk lekplats och blir du hungrig kan du alltid lägga ut picknickfilten på en av våra fina gräsmattor eller ta dig till vårt café för att handla lite fika. Efter promenaden runt Rottneros Parks trädgård så kanske det passar med ett bad på vår fina badplats. Ladda ner vår karta och upptäck Rottneros Park.

Utforska parkens skulpturer

Ordet trädgårdsskulpturer kanske får en del att tänka på grodor i betong, men i Rottneros park är det i stället konstverk som finner sin naturliga plats bland rosor och rododendronbuskar.

Du kan antingen vandra på egen hand och se de många skulpturerna inbäddade i grönska och vackra planteringar – eller varför inte passa på att gå en av våra guidade turer?

Sagolika Sunne App med händer image

Guidning i parken

Du kan boka en personlig guide, eller så strosar du runt på egen hand med hjälp av vår app Sagolika Sunne där du finner både en skupturtur som berättar om verken av Carl Eldh, Johan Tobias Sergel, Carl Millesc, Gustav Vigeland och Christian Eriksson som är några av många konstnärer vars verk du finner i parken. Turen tar dig med på en vandring bland skulpturer och konstverk i parken, och berättar om de många verken, hur de hamnade här, om deras skapare och deras plats i parken.

Den andra turen du kan ta är parkturen, den har fokus på våra prunkande trädgårdar, historiska byggnader och såklart konstverken.

Några av våra skulpturer

När du anländer till parken möts du av bysten av parkens grundare, Svante Påhlsson, skapad av Gunnar Nilsson. Svante Påhlsson gifte sig med dottern på Rottneros, Greta Montgomery, i början av 1900-talet och de två startade utvecklingen av Rottneros park med visionen att skapa en herrgård som kunde leva upp till de många turisternas förväntan på att se sagans Ekeby i verkligheten. Som Selma Lagerlöf själv lär ha sagt ”Om jag inte gjort något annat så har jag i alla fall tagit turisterna till Fryksdalen”. Så småningom växte även drömmen om en park där kända nordiska bildhuggares verk visades i en miljö i parken som var särskilt skapad för dem. 

Verk som återfinns i Venedig, Köpenhamn, Paris, Minneapolis, Östersund och Stockholm samlas i naturskön omgivning, ackompanjerat av Selma Lagerlöfs berättelse om Gösta Berling och de övriga kavaljererna på Ekeby.

Mittemot Svante Påhlsson finner du ett av parkens nyare verk, Volupté, från 2012, av Helena Gullström.

Volupté betyder sinnlig utstrålning och det samtida verket skapar om sommaren en fin kontrast mot grönskan bakom. 

Helena Gullström är född i Sunne men bor sedan många år i Los Angeles. Hon har även bidragit med verket Evolve som du också kan betrakta i parken.

Pojke med törntagg_Hellenistisk tid_2024

JAKOB MED TÖRNTAGGEN, ”SPIRANTE”

I parkens festsal, Rottneroshallen, mer känd som Spegelsalen finner du Jakob med törntaggen eller ”Spirante” som den också kallas. Statyn av den lille pojken begravdes i Pompei år 79 vid vulkanutbrottet och grävdes fram under utgrävningarna av staden. Den är från hellenistisk tid, alltså 300-talet till 30-talet före vår tideräkning.

Hästar_från kejsartidens Rom vid spegelsalen_2024

BRONSHÄSTAR

Framför Spegelsalen står två bronshästar. De är avgjutningar av de bronshästar som står på Markuskyrkans tak i Venedig. Avgjutningarna av de två hästarna är skapade från gipsrepliker som finns på Glyptoteket i Köpenhamn. Från början ville Svante Påhlsson ha hela fyrspannet från Venedig, men det lyckades inte.

 

2014 Rottneros Park, staty 7, foto X

MILLESFONTÄNEN

Fontänen med skulpturer av Carl Milles kallas Orfeusgruppen. Kvinnofigurerna som ser ut att sväva i luften är kopior av fyra av de nio gestalter som finns i verket Orfeusbrunnen som står utanför konserthuset i Stockholm. Där representerar Orfeus musikkonsten och kvinnofigurerna vi ser här hör Orfeus spela för att blidka dödsgudarna i myten om Orfeus och Eurydike. Under 1900-talets första hälft fick Carl Milles mängder av uppdrag för offentlig utsmyckning i Sverige och utomlands. Det var en tid då städer växte och moderniserades och då man förstod värdet i det som nu kallas gestaltade livsmiljöer så var behovet av konstverk att smycka städerna med stort.

Carl Milles motiv hämtade gärna inspiration från kristen mytologi och svensk historia, men även från antiken, som här. Hans konst var omtyckt för sina personliga tolkningar och nyskapande karaktär. Från början var två av figurerna placerade vid Kungens Paviljong, men fick flyttas eftersom kung Gustav VI Adolf ogillade att bysten av honom var omgiven av nakna kvinnor.

Bågspännaren_Rottneros Park_2024

BÅGSPÄNNAREN

Bågspännaren som är skapad av konstnären Christian Eriksson och finns i tre exemplar — två i Stockholm och en här. Precis som många andra skulpturer i parken är den en bronsavgjutning gjord av konstgjutaren P. G. Bergman. Förutom att han var konstgjutare var han också en viktig rådgivare till Svante Påhlsson när det gällde vilka konstverk han skulle köpa in.

Står du med ryggen mot Bågspännaren och tittar längs gången ser du en annan skulptur som avtecknar sig mot landskapet. Det är Engelbrekt, ytterligare en av Christian Erikssons skulpturer. Många verk av Christian Eriksson hittar du i Rottneros park. Han brukar räknas som en av det tidiga 1900-talets största skulptörer. Han tillhörde Rackstads-kollektivet och hans bostad är numera en del av Rackstadsmuseet i Arvika.

granalamedan-2674

HÖSTEN

I slutet av en granallé ser du en kvinnofigur avteckna sig. Skulpturen heter Hösten och konstnären är Eric Grate. Hösten ingår i serien De fyra årstiderna och här på Rottneros hittar du också Våren som finns vid Spegeldammsparterren nära kavaljersflyglarna. Hösten är huggen i kalksten och var den första skulpturen av Eric Grate som köptes in till parken. Den representerar en klassicistisk del av Eric Grates konstnärskap. Han gjorde även expressiva och surrealistiska verk i mer experimentell stil.

Eric Grate och Svante Påhlsson hade mycket kontakt under parkens uppbyggnad då han fungerade som rådgivare åt Svante Påhlsson. Eric Grate fortsatte vara rådgivare även efter Svante Påhlssons död.

2002 Rottneros Park, Staty 10, foto X

SELMA LAGERLÖFSTATYN

På vägen som leder ner till en långgrund badplats hittar du skulpturen Afrodite från Fréjus, ett av flera verk i parken med original från antiken. Den modernare Moder Jord, skapad av den isländske skulptören Asmundur Sveinsson finns också här. Nere vid Frykens strand, eller Lövens långs sjö som Selma döpte om den till, sitter så traktens stora författare — Selma Lagerlöf. Fem gånger fick Selma Lagerlöf sitta modell för konstnären Arvid Backlund när han skapade sin första Selma Lagerlöfstaty.

Arvid Backlund föddes 1895 i Svärdsjö utanför Falun och blev en av Sveriges stora 1900-talsskulptörer, efter att konstnärerna Anders Zorn och Carl Larsson uppmuntrat honom att utveckla sitt konstnärskap. Hans skulpturer är oftast gjorda i klassicistisk stil och han la gärna vikt vid modellens personlighet när han skapade sina verk. Arvid Backlund har gjort flera versioner av Selma Lagerlöf. En likadan som denna finns i Minneapolis i USA och i Karlstad och Sunne finns omarbetade versioner.

original (13)

CARL ELDHS PARTERR OCH SKULPTURER

I Carl Eldhs parterr finns inte mindre än elva skulpturer av Carl Eldh, vilket troligen är den största permanenta samlingen av hans verk.
Vid ingången till Rosengården uppifrån står Linnea och Eva på var sida gången. Med Linnea vann Carl Eldh guldmedalj i Paris 1902.
Carl Eldh var under första halvan av 1900-talet en av Sveriges mest anlitade skulptörer, vid sidan av Carl Milles och Christian Eriksson. Han utbildade sig i Paris och i hans tidiga karriär var han påverkad av franska impressionistiska ideal och Auguste Rodin var en av hans förebilder. Senare blev hans formspråk mer robust och förenklat med fokus på detaljer. Carl Eldhs skulpturer skildrade gärna kvinnor ur samhällets lägre skikt och han räknas ofta som en av arbetarrörelsens viktiga skulptörer.
I fasaden på den ena paviljongen står Carl Eldhs byst av Gustaf Fröding, som tittar rakt över parterren mot sin författarkollega Selma Lagerlöf. Bysten av Selma Lagerlöf är skapad av konstnären Astri Bergman-Taube, den enda kvinna vars verk köptes in till Rottneros på 1950-talet.

original (11)

YNGLINGEN

Här hittar du Ynglingen av den norska konstnären Ingebrigt Viks. När ljuset faller över skulpturen blir kroppens anatomiska struktur synlig och med den tydliga exponeringen av den maskulina atletiska kroppen är verket en del av en klassisk tradition. Samtidigt bryter Ingebrigt Vik mot antikens hjälteideal liksom mot impressionismens fokus på rörelse och energi genom att ynglingen intar en tyst, introvert och sorgesam ställning.

Finns i skulpturgården där du även hittar fler skulpturer.

diana-1614

VILANDE DIANA

Vilande Diana som attribueras den franska 1500-talskonstnären Jean Goujon, skulpturen har iallafall namngett platsen i parken, vi kallar den Dianaparken. Det är osäkert om Goujon verkligen skapat detta verk så konstnären brukar numera anges som okänd. Skulpturen är en av flera kopior som finns i världen. Originalet från 1549 försvann från Louvren under andra världskriget. På 1950-talet beställde Louvren en kopia i brons från Bergmans bronsgjuteri i Stockholm efter en replika i marmor som fanns i Vatikanen. Samtidigt beställde Svante Påhlsson sin kopia till Rottneros, men när stockholmarna såg den på en utställning så ansåg de att den också borde finns i Stockholm och därför hamnade den senare också vid Nobelgatan i Diplomatstaden.

Nike _vinter_MHolmvik Nike med herrgården i bakgrunden_2024

NIKE FRÅN SAMOTHRAKE

När du befinner dig i parken kan du ana Nike från Samothrakes gestalt i höjden. Hon står på sin pelare med vingarna utslagna, som ett landmärke för Rottneros. Själva statyn är nästan två och en halv meter hög och pelaren gör henne ännu mer mäktig. Visst finns det en fart över henne som att hon är på väg, ostoppbar i motvinden.

Nike är segergudinnan i den antika grekiska mytologin. Buren av sina vingar följer hon alltid Athena, den strategiska krigföringens gudinna. Arkeologer grävde fram skulpturen på den grekiska ön Samothrake 1863. Originalet finns på Louvren i Paris eftersom det var en fransk konsul som ledde utgrävningarna.

Nedanför Nike finns den lilla fontänfiguren Flicka med Fågelbad av Tore Strindberg. En skarp kontrast mot den mäktiga Nike, med sin anspråkslöshet och enklare formspråk.

2014 Rottneros Park, staty 3, foto X

MERKURIUS

I parken står också Merkurius på sin pelare och tycks på väg i språng. Konstnären är Giovanni da Bologna, en fransk skulptör som var verksam i Italien på 1500-talet. Hans stil brukar kallas för manierism, och kännetecknas av att konstnären vill visa upp en överdriven skicklighet, virtuositet och nyckfullhet. Den ursprungliga Merkurius skapade Giovanni di Bologna för den mäktiga familjen Medici i Florens.

vigeland-7733

SKREMT

Verket Skremt av Gustav Vigeland. Skremt är skapad i granit, vilket är ovanligt här i Rottneros Park. Svante Påhlsson ville gärna ha ett verk av Norges största skulptör och då Skremt var ett originalverk passade det bra.

Skulpturen finns i Kungens trädgård och paviljong.

Härligt barnvänligt!
Recension från http://www.barnsemester.se
För barnen finns flera lekplatser. Passar både små och stora barn.
Recension hämtad från http://www.barnsemester.se
Jättebra för barn. Vår avsikt var att åka på en söndagsutflykt med barnen. Lukta på blommor och leka lite på piratskeppet vi hade sett på hemsidan. Döm av vår förvåning när äventyrslandet visade sig vara en underbar pärla (…) Det är inga problem att spendera en hel dag här… (
Citat från webben
Här är fantastiskt vackert. Man kan gå runt i flera timmar och bara ”kose” sig. Vi är ute på en tjej-road-trip och ska vidare mot Arvika på shopping.
Liv Ingunn och Wenche från Nord-Odal
Underbart skön musik. Det var Canon i D Major som gav mig ny energi, där jag satt på parksoffan, Prova gärna själv. Den gör underverk.
Efter att ha lyssnat på klassisk musik vid Millesfontänen
Gunnel från Munkfors
Det finns få parker av det här slaget i Sverige. Rottneros Park kan mäta sig med engelska parker.
Johan och Åsa Axell
Har varit på bröllop för några år sedan men då fanns det inte tid att bese parken. Har sedan dess väntat på en dag för detta besök. Jag blev inte besviken. Skönt för kropp och själ att gå i denna vackra park.
Inga Lindgren-Dibowski, Halmstad
Vanliga frågor
Får man grilla i parken?

Man kan grilla nere vid badplatsen. Badplatsen ligger nere vid sjön Fryken bakom Herrgården.

Får man gå in i herrgården?

Nej, det är privatbostad och där bor barnbarnsbarn till Svante Påhlson som skapade parken.

Får man ta hunden med sig in i parken?

Ja, det får man. Förutsatt att man håller hunden kopplad och att man plockar upp efter den. Påsar finns att få i entrén.

Får man vistas i parken efter stängningstiden?

Man kan vistas i Rottneros Park efter vår stängningstid förutsatt att man betalat entréavgiften.
Det finns en utgångssnurra vid entrén.

Fler skulpturer

I Skulpturgården, gör verk av danska och norska konstnärer sällskap med de svenska, bland skulpturerna här finner du mestadels avbildade kvinnor. Liggande Pige och Sittande Pige av den dansksvenska konstnären Gerhard Henning 

Längst ner i Skulpturgården finns två kvinnliga figurer av Gunnar Nilsson, samma konstnär som gjort bysten av Svante Påhlsson i entrén. Marianne på höger sida och Vårens Huldra på vänster sida. De två kvinnoskulpturerna är representativa för Gunnar Nilsson som ofta avbildade kvinnor.

 

Kungens trädgård och paviljong
Parkens sydligaste del kallas Kungens trädgård efter kung Gustav VI Adolf som besökte Rottneros 1953. I paviljongen finns en byst av Gustav VI Adolf, men framför allt är den här delen vigd åt konstnären Per Hasselberg. Han var verksam under 1800-talets senare del och Svante Påhlsson valde hans verk bland annat för att skapa det romantiska skimmer som han ville att parken skulle få.
I en damm finns verket Näckrosen som var Per Hasselbergs sista verk i livet. Kollegan Christian Eriksson färdigställde den. Om man tittar närmare syns manshuvuden som tränger upp ur vattnet. På baksidan finns en stubbe som håller en kedja med ett hänglås som antyder att näckrosbladet hon ligger på är fastsatt på kedjan.
Andra verk av Per Hasselberg runt dammen är Coco, Grodan, Vågens tjusning och Snöklockan. Grodan visades på Världsutställningen i Paris 1889.

Kring Kavaljersflyglarna 

Du passerar flera skulpturer av olika konstnärer längs din väg mot kavaljersflyglarna. Morgon av David Wretling är huggen i marmor. 

Inbäddad i rhododendronbuskar står Våren av Eric Grate. 

Framför kavaljersflyglarna i parkens mitt finner du Badande Gosse och Sandalbinderskan av Tore Strindberg. Vid Spegeldammens ena ände framför Herrgården kan du hitta Vilande Hermes, ytterligare en antik skulptur i parken. Den är från hellenistisk tid och originalet finns i Neapels museum. 

Du finner också Innerlighet, av Olof Ahlbergi i parken.

Varmt välkommen att besöka och upptäcka vår vackra park!