I parken finns ett hundratal skulpturer och reliefer. De flesta av dem är verk av kända nordiska skulptörer från tidsperioden mellan slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet. Svante Påhlson ville stötta samtidskonsten och skulptörerna, därför valde han till stor del verk av då levande skulptörer. Till samlingen, kanske med den pedagogiska tanken att sätta in de samtida verken i ett kulturhistoriskt sammanhang, valde han ett antal historiskt intressanta verk från olika epoker. Nämnas kan Nike från Samothrake (hellenistisk tid) och Diana från Anet av Jean Goujon (1510-1565). De flesta av parkens skulpturer är kopior, främst bronsavgjutningar.

Bland de svenska skulptörerna finns tolv verk av Carl Eldh, sju verk av Christian Eriksson, sex verk av Eric Grate, fem verk av Gunnar Nilsson, fem verk av Per Hasselberg, fyra verk av Tore Strindberg, fyra skulpturer ur Orfeusgruppen samt en Engelbrektstudie av Carl Milles. Endast en kvinna finns representerad i skulptursamlingen, Astri Bergman-Taube som har gjort Selma Lagerlöf-bysten som står på Carl Eldhs parterr.

Bland övriga nordiska skulptörer finns Gustav Vigeland, Jussi Mäntynen, Kai Nielsen, Arne Durban och Asmundur Sveinsson.

Nya Skulpturer

Ann Carlsson Korneev

Ann är utbildad i arkitektur och skulptur på Konstfack i Stockholm och har sin ateljé utanför Fjällbacka på den svenska västkusten där favorit materialet sten är en stor del av naturen. Skulptur för utställningar och offentliga miljöer är det som Ann mestadels arbetar med, såväl utomhus som inomhus.
Materialen är oftast marmor, granit, brons eller trä.

Ett citat av Richard Sangwill, konstchef för V:a Götalandsregionen, ger en bra bild av Anns konst.
”När man närmar sig Ann Carlsson Korneevs konstnärliga uttryck handlar det om en blandning mellan filosofi, natur och kosmos och att överföra materialets kosmiska existens till en aktuell synlig existens.
Hon transformerar den hårda stenen till något poetiskt och eftertänksamt i sökandet efter skulpturens väsen”

Ann ställer ut tre skulpturer i Rottneros park.
Mer info o. bilder på http://www.ack.skulptorforbundet.se

Viktor Korneev

I Fjällbacka bor sedan 1998 Viktor Korneev som föddes i Tambov, Ryssland. Viktor har studerat vid Savitsky konstskola i Penza och vid skulpturlinjen på Stroganov konstakademi i Moskva.

Materialen han i huvudsak arbetar med är granit, marmor, brons eller ek. Viktor har genomfört ett flertal utställningar runt om i världen och gjort offentliga arbeten i bl.a. Sverige, Ryssland, Kina och Italien.

"Den mänskliga naturen betyder mycket för mitt arbete. Den är en oändlig skola. Varje mänsklig gestalt har sin alldeles egen psykologi, plasticitet och form, och i varje gestalt måste de bli identifierade och formulerade i sin egen symboliska form".

I Rottneros park ställer Viktor ut två skulpturer. Mer info och bilder på http://www.vk.skulptorforbundet.se

Ulf Johnsson

Än så länge har jag skrapat ytan på ett stort berg och inför varje stenblock som jag möter ställer jag frågan: Vad vill du bli? Det är märkligt att ett tungt och otympligt stenblock kan bli en smäcker skulptur, men då har man kanske huggit, sågat och slipat bort mer än 80 % av ämnet. Resultatet kan bli lika evigt som våra förfäders stenyxor, men samtidigt totalt återvinningsbart av naturens egna krafter.

Mina skulpturer har jag skapt på KKV-B (www.kkv-b.se) som är en internationell stenverkstad för skulptörer i det stenrika Bohuslän. Där har jag varit verksam under sexton år.”

 I Rottneros park visar Ulf två stenskulpturer – ”Rymdpollen” och ”Liten stol”. Den tredje skulpturen ”Hönan och ägget” är ett samarbete med bronskonstnären Kerstin Merlin Eriksdotter. 

Mer info och bilder:  www.ulfjohnsson.se

 

Henny Kortenoeven

"Jag föddes i Amsterdam, Nederländerna 1955, där jag växte upp i en traditionell företagarfamilj. Trots att min uppfostran var mer konservativ och inriktad på traditionellt arbete, utvecklade jag redan i ungdomen en passion att rita och måla. Sedan 2000 bor jag större delen av året i Sverige där jag arbetar med att skulptera, rita och måla. I Sverige finns det lugn och den inspiration som jag behöver för att kunna använda mig av all den kunskap och erfarenhet som jag har. Jag tecknar, målar, skulpterar och alla mina verk utstrålar rörelse, livsglädje och harmoni.

I dag utarbetar jag mina egna idéer inspirerad av aktuella händelser, egna upplevelser och naturen. En viktig händelse i min utveckling var tidpunkten då jag upptäckte hur mycket glädje och lycka människor hämtade ur min konst. Vetskapen om detta blev och är fortfarande en viktig inspirationskälla för mig"

Kerstin Merlin Eriksdotter

”Jag  arbetar främst med skulptur (gärna i brons), men även med mosaik, måleri och teckning. Jag är verksam i Göteborg, där jag utför hela arbetet med mina bronsskulpturer.

Starka emotioner är bränslet i mitt skapande och jag rör mig i ett såväl figurativt som abstrakt motivlandskap. Mina verk utmärks av en hoppfull nyfikenhet, lekfull rörelse och en glimt av humor. Betraktaren kan förnimma bakomliggande tankar om livets ursprung, resa och destination, om vad som ger mål och mening med vår färd.”

I Rottneros park ställer Kerstin ut två skulpturer – ”Bortom tid och rum” samt ”Hönan och ägget” (den senare i samarbete med stenkonstnären Ulf Johnsson). 
Mer info och bilder: 
www.merlin.se 

Henric Westlund

Pärleport av Henric Westlund, ny skulptur 2010. Henric Westlund är utbildad vid Konsthögskolan Valand, Göteborgs universitet.

Helena Gullström

Volupte av Helena Gullström. Helena är född och uppvuxen i Sunne men är nu verksam och boende i Los angeles

Instagram

Facebook