I parken finns ett hundratal skulpturer och reliefer. De flesta av dem är verk av kända nordiska skulptörer från tidsperioden mellan slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet. Svante Påhlson ville stötta samtidskonsten och skulptörerna, därför valde han till stor del verk av då levande skulptörer. Till samlingen, kanske med den pedagogiska tanken att sätta in de samtida verken i ett kulturhistoriskt sammanhang, valde han ett antal historiskt intressanta verk från olika epoker. Nämnas kan Nike från Samothrake (hellenistisk tid) och Diana från Anet av Jean Goujon (1510-1565). De flesta av parkens skulpturer är kopior, främst bronsavgjutningar.

Bland de svenska skulptörerna finns tolv verk av Carl Eldh, sju verk av Christian Eriksson, sex verk av Eric Grate, fem verk av Gunnar Nilsson, fem verk av Per Hasselberg, fyra verk av Tore Strindberg, fyra skulpturer ur Orfeusgruppen samt en Engelbrektstudie av Carl Milles. Endast en kvinna finns representerad i skulptursamlingen, Astri Bergman-Taube som har gjort Selma Lagerlöf-bysten som står på Carl Eldhs parterr.

Bland övriga nordiska skulptörer finns Gustav Vigeland, Jussi Mäntynen, Kai Nielsen, Arne Durban och Asmundur Sveinsson.

Nya Skulpturer

Henny Kortenoeven

 

 "Jag föddes i Amsterdam, Nederländerna 1955, där jag växte upp i en traditionell företagarfamilj. Trots att min uppfostran var mer konservativ och inriktad på traditionellt arbete, utvecklade jag redan i ungdomen en passion att rita och måla. Sedan 2000 bor jag större delen av året i Sverige där jag arbetar med att skulptera, rita och måla. I Sverige finns det lugn och den inspiration som jag behöver för att kunna använda mig av all den kunskap och erfarenhet som jag har. Jag tecknar, målar, skulpterar och alla mina verk utstrålar rörelse, livsglädje och harmoni.

  I dag utarbetar jag mina egna idéer inspirerad av aktuella händelser, egna upplevelser och naturen. En viktig händelse i min utveckling var tidpunkten då jag upptäckte hur mycket glädje och lycka människor hämtade ur min konst. Vetskapen om detta blev och är fortfarande en viktig inspirationskälla för mig”

 

Placering i parken: Apelallén, strax söder om Herrgården

Henric Westlund

 

Pärleport av Henric Westlund, ny skulptur 2010.
Henric Westlund är utbildad vid Konsthögskolan Valand,
Göteborgs universitet.

 

Placering i parken: Ekparken, söder om Herrgården 

 

 

Helena Gullström

 

Volupte av Helena Gullström. Helena är född och uppvuxen i Sunne,
nu boende och verksam i Los Angeles.

 

Placering i parken: Entréområdet

Laura Gunnarsson

Laura Gunnarsson, född 1955. Konststudier i Bratislava samt studier i musik vid Konservatoriet. Bosatt i Uddeholm, Värmland. Skulpturer i brons, gjutna i Holland. 

instagram@lauragunnarsson

laura.gunnarsson@telia.com

lauren.gsson@gmail.com

 

mobil: 070 2005988

 

Placering i parken: söder om Kavaljersflyglarna

Instagram

Facebook