I parken finns ett hundratal skulpturer och reliefer. De flesta av dem är verk av kända nordiska skulptörer från tidsperioden mellan slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet. Svante Påhlson ville stötta samtidskonsten och skulptörerna, därför valde han till stor del verk av då levande skulptörer. Till samlingen, kanske med den pedagogiska tanken att sätta in de samtida verken i ett kulturhistoriskt sammanhang, valde han ett antal historiskt intressanta verk från olika epoker. Nämnas kan Nike från Samothrake (hellenistisk tid) och Diana från Anet av Jean Goujon (1510-1565). De flesta av parkens skulpturer är kopior, främst bronsavgjutningar.

Bland de svenska skulptörerna finns tolv verk av Carl Eldh, sju verk av Christian Eriksson, sex verk av Eric Grate, fem verk av Gunnar Nilsson, fem verk av Per Hasselberg, fyra verk av Tore Strindberg, fyra skulpturer ur Orfeusgruppen samt en Engelbrektstudie av Carl Milles. Endast en kvinna finns representerad i skulptursamlingen, Astri Bergman-Taube som har gjort Selma Lagerlöf-bysten som står på Carl Eldhs parterr.

Bland övriga nordiska skulptörer finns Gustav Vigeland, Jussi Mäntynen, Kai Nielsen, Arne Durban och Asmundur Sveinsson.

Nya Skulpturer

 Frida Svensson (Dianaparken)

Jag syr och broderar i sten. Det började som en lek med material där jag ville kombinera den hårda tunga stenen med den mjuka lätta tråden. Blanda ihop det tidigare traditionellt manligt kodade stenhantverket med det mer kvinnligt kodade textila hantverket. Att sy i sten handlar för mig om att göra något som "inte går". Att leka, våga, prova, övervinna motstånd och följa sina drömmar för att se vart de tar vägen. 

I Rottneros park visar Frida två stenbroderier föreställande mänskliga celler. De är ett slags självporträtt i tråd och sten. Kroppens minsta beståndsdelar, förstorade och stiliserade. Broderade fragment av en kroppslighet vi alla delar. 

www.stenbroderier.com 

Kerstin Merlin Eriksdotter (Dianaparken)

”Jag  arbetar främst med skulptur (gärna i brons), men även med mosaik, måleri och teckning. Jag är verksam i Göteborg, där jag utför hela arbetet med mina bronsskulpturer.

Starka emotioner är bränslet i mitt skapande och jag rör mig i ett såväl figurativt som abstrakt motivlandskap. Mina verk utmärks av en hoppfull nyfikenhet, lekfull rörelse och en glimt av humor. Betraktaren kan förnimma bakomliggande tankar om livets ursprung, resa och destination, om vad som ger mål och mening med vår färd.”

I Rottneros park ställer Kerstin ut skulpturen ”Bortom tid och rum”.
www.merlin.se 

Anna Gärberg (Dianaparken)

Anna Gärberg  är en mångsidig o nyfiken konstnär utbildad i Göteborg o England.

Hon har under de senaste åren främst arbetat med skulptur, där hon utforskar materialets gränser o möjligheter. Som motiv har djuren fått ta allt större plats - ofta  gestaltar hon djurens undran över oss människor. Gatuhundar och andra utsatta djur är också återkommande motiv. Anna jobbar på Hjo konstskola och övrig  tid i sin ateljé i Hjo.

www.agarberg.com

Gunilla Bergström (Dianaparken)

Gunilla Bergström är konstnär och arkitekt, utbildad på konstskolor i Stockholm, Göteborg och på Konstakademin i Köpenhamn. Arkitektutbildning på Chalmers i Göteborg. Sedan examen i början av 1990-talet har Gunilla varit verksam både som konstnär och arkitekt med bas i Västsverige där hon bor och arbetar. 
Huvudinriktningen i konstnärskapet är skulptur med uppdrag, offentliga verk och utställningar runt om i Sverige. Platsen och sammanhangen är utgångspunkten för idéer och val av material och teman i verken. Gunilla arbetar med skulpturer i sten, trä och metall men även i textil och andra material och fotobaserade verk.

www.skulptorforbundet.se/medlemmar/gunilla-bergstrom

Annika Löb Mossberg (Dianaparken)

När händerna arbetar och möter ett material, uppstår kontakt. Jag blir berörd av det skapade, något som når in till det djupt mänskliga. Sökande efter uttryck och samspel med känslan, det ger arbetslust. Liksom regnet vattnar jorden, ger konsten näring och speglar min egenart. Att se något ta form ger glädje och lust i mitt liv, som att följa en vittring. Sedan barndomen har sten och lera varit mina följeslagare. Stenen valde mig, trä, lera och gips är andra material jag tycker om. 

Min ateljé finns i Göteborg och stenverkstaden är förlagd till KKV-Bohuslän. Skulpturstudier har bedrivits under 7 år i Malmö, Örebro och Göteborg.

www.alm.skulptorforbundet.se

Ulf Johnsson (Dianaparken)

Än så länge har jag skrapat ytan på ett stort berg och inför varje stenblock som jag möter ställer jag frågan: Vad vill du bli? Det är märkligt att ett tungt och otympligt stenblock kan bli en smäcker skulptur, men då har man kanske huggit, sågat och slipat bort mer än 80 % av ämnet. Resultatet kan bli lika evigt som våra förfäders stenyxor, men samtidigt totalt återvinningsbart av naturens egna krafter. Mina skulpturer har jag skapt på KKV-Bohuslän (www.kkv-b.se) som är en internationell stenverkstad för skulptörer. Där har jag varit verksam under sjutton år.”

I Rottneros park visar Ulf två stenskulpturer – ”Pastill” och ”Liten stol”. 

www.ulfjohnsson.se

Märta Anderdott (Dianaparken)

Fann form, rörelse och proportioner i tecknandet i modellsalar och ute på stan under mina utbildningar på bl.a. Konstakademien i Köpenhamn och Konstskolan Forum i Malmö. Det gav frihet i form och komposition.  Skulpterar i betong och sten och målar i olja, akryl och akvarell. Har haft utställningar i Danmark, Skåne, Västra Götaland och Värmland, är där representerad offentligt med måleri och i Arvika har jag utfört två pelare i färgad glasmosaik på Sjukhuset och en stenskulpturgrupp längs cykelstråket mot Ingesunds Folk- och Musikhögskola: ”Ett Musikstycke”.

www.varmlandskonstnarsforbund.se/poster/12-marta-anderdott

Mia Fkih Mabrouk (Dianaparken)

Naturen är en självklar del som ofta beskriver de tankar jag har. Mina dagliga promenader berikar och lägger grunden till mitt arbete, förflyttning frigör tanken, filtrerar och vaskar fram det som är angeläget.

Mina arbeten handlar om former som intresserar mig, något jag känner igen, som sätter igång fantasin, ställer en fråga eller påstår något.

Samtalet människor emellan, samt rumslighet är andra viltiga delar, liksom måleri och konsthantverk.

Jag har arbetat mycket med det offentliga rummet i kombination metall, sten, brons och emalj.

Mina Skulpturer i corteen och rostfritt grundar sig i att jag har stor erfarenhet av svetsning som utbildad varvssvetsare.

MFA i metall från HDK Göteborg, Göteborgs konstskola 5 år, samt stenhuggeri KKV- Bohuslän.

Jag är född och bosatt på Härnäset, havet och stenhuggeriet har präglat mig, och min familj.

www.miafmabrouk.se

Henny Kortenoeven (Apelallén)

"Jag föddes i Amsterdam, Nederländerna 1955, där jag växte upp i en traditionell företagarfamilj. Trots att min uppfostran var mer konservativ och inriktad på traditionellt arbete, utvecklade jag redan i ungdomen en passion att rita och måla. Sedan 2000 bor jag större delen av året i Sverige där jag arbetar med att skulptera, rita och måla. I Sverige finns det lugn och den inspiration som jag behöver för att kunna använda mig av all den kunskap och erfarenhet som jag har. Jag tecknar, målar, skulpterar och alla mina verk utstrålar rörelse, livsglädje och harmoni.

 

I dag utarbetar jag mina egna idéer inspirerad av aktuella händelser, egna upplevelser och naturen. En viktig händelse i min utveckling var tidpunkten då jag upptäckte hur mycket glädje och lycka människor hämtade ur min konst. Vetskapen om detta blev och är fortfarande en viktig inspirationskälla för mig”

 

Henric Westlund

Pärleport av Henric Westlund, ny skulptur 2010. Henric Westlund är utbildad vid Konsthögskolan Valand, Göteborgs universitet.

 

 

 

Helena Gullström

 

Volupte av Helena Gullström. Helena är född och uppvuxen i Sunne men är nu verksam och boende i Los angeles

Laura Gunnarsson (Söder om flyglarna)

Mitt namn är Laura Gunnarsson och jag är förr 1955. Efter konststudier i Bratislava blev det senare studier i musik vid Konservatoriet. Sedan 1983 är jag bosatt i Uddeholm, Värmland. Under många år var min huvudinriktning måleri och den här tiden deltog jag också i flera utställningar. De senaste sju åren har jag tagit lektioner i skulptur hos Henny Bernhard på Sjögränds herrgård i Uddeholm. Några av mina skulpturer visas här i Rottneros Park. Skulpturerna är utförda i brons och gjutna i Holland. Inspiration hämtar jag främst i naturen.

instagram@lauragunnarsson

laura.gunnarsson@telia.com

lauren.gsson@gmail.com

 

mobil: 070 2005988

Instagram

Facebook