I parken finns ett hundratal skulpturer och reliefer. De flesta av dem är verk av kända nordiska skulptörer från tidsperioden mellan slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet. Svante Påhlson ville stötta samtidskonsten och skulptörerna, därför valde han till stor del verk av då levande skulptörer. Till samlingen, kanske med den pedagogiska tanken att sätta in de samtida verken i ett kulturhistoriskt sammanhang, valde han ett antal historiskt intressanta verk från olika epoker. Nämnas kan Nike från Samothrake (hellenistisk tid) och Diana från Anet av Jean Goujon (1510-1565). De flesta av parkens skulpturer är kopior, främst bronsavgjutningar.

Bland de svenska skulptörerna finns tolv verk av Carl Eldh, sju verk av Christian Eriksson, sex verk av Eric Grate, fem verk av Gunnar Nilsson, fem verk av Per Hasselberg, fyra verk av Tore Strindberg, fyra skulpturer ur Orfeusgruppen samt en Engelbrektstudie av Carl Milles. Endast en kvinna finns representerad i skulptursamlingen, Astri Bergman-Taube som har gjort Selma Lagerlöf-bysten som står på Carl Eldhs parterr.

Bland övriga nordiska skulptörer finns Gustav Vigeland, Jussi Mäntynen, Kai Nielsen, Arne Durban och Asmundur Sveinsson.

Nya Skulpturer

Ann Carlsson Korneev

Ann är utbildad i arkitektur och skulptur på Konstfack i Stockholm och har sin ateljé utanför Fjällbacka på den svenska västkusten där favorit materialet sten är en stor del av naturen. Skulptur för utställningar och offentliga miljöer är det som Ann mestadels arbetar med, såväl utomhus som inomhus.
Materialen är oftast marmor, granit, brons eller trä.

Ett citat av Richard Sangwill, konstchef för V:a Götalandsregionen, ger en bra bild av Anns konst.
”När man närmar sig Ann Carlsson Korneevs konstnärliga uttryck handlar det om en blandning mellan filosofi, natur och kosmos och att överföra materialets kosmiska existens till en aktuell synlig existens.
Hon transformerar den hårda stenen till något poetiskt och eftertänksamt i sökandet efter skulpturens väsen”

Ann ställer ut fyra skulpturer i Rottneros park.
Mer info o. bilder på http://www.ack.skulptorforbundet.se

Viktor Korneev

I Fjällbacka bor sedan 1998 Viktor Korneev som föddes i Tambov, Ryssland. Viktor har studerat vid Savitsky konstskola i Penza och vid skulpturlinjen på Stroganov konstakademi i Moskva.

Materialen han i huvudsak arbetar med är granit, marmor, brons eller ek. Viktor har genomfört ett flertal utställningar runt om i världen och gjort offentliga arbeten i bl.a. Sverige, Ryssland, Kina och Italien.

"Den mänskliga naturen betyder mycket för mitt arbete. Den är en oändlig skola. Varje mänsklig gestalt har sin alldeles egen psykologi, plasticitet och form, och i varje gestalt måste de bli identifierade och formulerade i sin egen symboliska form".

I Rottneros park ställer Viktor ut tre skulpturer. Mer info och bilder på http://www.vk.skulptorforbundet.se

Tobbe Malm

Malm växte upp i ett litet gruvsamhälle där sprängningar skakade marken natt som dag och som grävde ett myller av gångar under jord. Den åtråvärda järnmalmen fraktades upp och kokades i en gigantisk masugn vars eldsflamma från den långa skorstenen lyste upp det lilla samhället 24 tim per dygn, året om. De kokande järnet transporterades i specialvagnar genom de lilla samhället ut till industrin för vidare förädling.

Järn rost ålderdom, en kostym av sprucken struktur. Materialets strävan att få återgå till sitt ursprung, födas på nytt om och om igen. Gestalta sej i ny skepnad. Ur ett perspektiv, ett ögonblick, ur ett annat, en evighet.
Den tunga industrin var alltid närvarande under Malms uppväxt vilket starkt påverkade människorna och samhällsstrukturen. Jantelagen var Gud och en garant för klassamhällets ”effektivitet”.

Masugnen släktes 1981. Den sista gruvan stängdes samma år. Det senaste åren har hans historia varit en stor källa till inspiration och föremål för utforskning vilket numera starkt präglar Malms arbeten

Henny Kortenoeven

"Jag föddes i Amsterdam, Nederländerna 1955, där jag växte upp i en traditionell företagarfamilj. Trots att min uppfostran var mer konservativ och inriktad på traditionellt arbete, utvecklade jag redan i ungdomen en passion att rita och måla. Sedan 2000 bor jag större delen av året i Sverige där jag arbetar med att skulptera, rita och måla. I Sverige finns det lugn och den inspiration som jag behöver för att kunna använda mig av all den kunskap och erfarenhet som jag har. Jag tecknar, målar, skulpterar och alla mina verk utstrålar rörelse, livsglädje och harmoni.

I dag utarbetar jag mina egna idéer inspirerad av aktuella händelser, egna upplevelser och naturen. En viktig händelse i min utveckling var tidpunkten då jag upptäckte hur mycket glädje och lycka människor hämtade ur min konst. Vetskapen om detta blev och är fortfarande en viktig inspirationskälla för mig"

Monica Funck

Om sitt arbete: "Jag undersöker och söker efter möjligheter, och omöjligheter, tecknar på papper, på stenen och andra ting, och teckningen kan bli tredimensionell och en del av flera i en ständigt pågående berättelse. En sorts dagbok/tidsdokument. Mina teckningar och skulpturer, tillsammans är de som flera korta noveller".

Monica finns representerad i Västragötalandsregionen, Higab Göteborg, Sinntorpsskolan Lindome Mölndals kommun, nora kommun, Skåne kultur, Stenungsund kommun, Uddevalla kommun, Våra Gårdar, konstföreningar, privata hem och företag i Sverige, Norge, England och Kroatien. http://www.monicafunck.se

Lolo Funck Andersson

Skulptör, målare, musiker, rutgångare, kurator och möbeldesigner. Lolo är en kvalificerad mångsysslare, med gedigen kunskap i många områden. Hans verk kännetecknas av lust till arbetet och ett kraftfullt expressivt uttryck med signifikant prägel av egen vilja att uttrycka sig. Sten har blivit det huvudsakliga materialet för skulpturerna. Lolos materialkänsla och teknik kunskap kommer till uttryck i harmoniska och taktila verk.

Ulf Carlsson

Skulptör, projektledare och researrangör. Ulf jobbar ofta med kulturellt välkända motiv i såväl trä som glas och sten. Samma grundformer återupprepas ofta, men tar sig samtidigt olika uttryck beroende på materialval- det skira glaset, den mörka tunga stenen eller det massiva trästycket, såväl som att det färgas av den kulturella kontext där konstverket arbetas fram. Kontakta honom på ulf@byggkonst.com.

Henric Westlund

Pärleport av Henric Westlund, ny skulptur 2010. Henric Westlund är utbildad vid Konsthögskolan Valand, Göteborgs universitet.

Helena Gullström

Volupte av Helena Gullström. Helena är född och uppvuxen i Sunne men är nu verksam och boende i Los angeles

Instagram

Facebook