Sagolika Sunne-Rottneros Park Drone 03

Tisdagar i parken – 9 juli

Program för Tisdag 9 juli

För femte året i rad arrangeras Tisdagar i parken och vi ser fram emot att få bjuda på en rik blandning av programinslag med trädgård/odling, berättande, konst, kreativa verkstäder, musik och dans. Det finns något för alla åldrar och smaker. Ordinarie parkentré. Välkomna! 

original (1)

Kl. 10-14 Gå på skattjakt!
Vad kan det vara för skatt som parkens trädgårdsmästare har gömt i parken? Hämta en lapp i entrén, upptäck parken och hitta skatten!

Kl. 11 Spökskulpturen
Följ med Spökskulpturen på hennes upptåg! Samling vid Örtagården

Kl. 12 Vem är du som odlare?
Samtal om odlandets psykologi med Kalle Hultmark och Annelie Engkvist
Plats: Idéträdgårdarna

Kl. 12–14 Korvförsäljning
Grillad kôrv mä brö å nôe å dreck
Plats: bakom Lökboden

20230604_142200

Tisdag 9 juli

Kl. 13 Morfars magiska ö
Dockteater med Figurteaterkompaniet
Från 4 till 100 år. Plats: Spegelsalen

Kl. 14 Biodling
Våra livsviktiga bin. Rolf Gatback berättar och har även med honung till försäljning. Plats: björkallén

Kl. 14–16 Ponnyridning
Träffa de snälla ponnierna Vera, Vanessa och Fanta för en ridtur! Kanske kan du till och med ta Ridborgarmärket?
Plats: vid Skeppet

Kl. 15 Dans i Spegelsalen
Workshop i polskedans med Annelie Engkvist och spelman Göran Håkansson. Därefter fortsatt dans! Slut kl. 18.00.

Fotoutställningen Rottneros – vid den rytande älvens mynning: en gård, ett bruk, en park är öppen, i Lökboden

Konstnärer målar i parken lite här och där – om vädret är gott. Kom och titta!

Konstnärer i parken hela dagen

Tisdagar i parken anordnas av Rottneros Parks Vänner tillsammans med Rottneros Park Trädgård och genomförs med stöd från Byapeng Sunne kommun, Region Värmland, Event i Sunne, Riksteatern Värmland, ABF Norra Värmland, Ulvsby herrgård samt Berit och Carl-Johan Wettergrens stiftelse.

Om parken och områdeskarta

Upptäck vår fina park och dess fantastiska trädgårdar och skultpturer. Ta en fin parkpromenad i Rottneros och upplev en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berättas. För barnen finns det en fantastisk lekplats och blir du hungrig kan du alltid lägga ut picknickfilten på en av våra fina gräsmattor eller ta dig till vårt café för att handla lite fika. Efter promenaden runt Rottneros Parks trädgård så kanske det passar med ett bad på vår fina badplats. Ladda ner vår karta och upptäck Rottneros Park.

Härligt barnvänligt!
Recension från http://www.barnsemester.se
För barnen finns flera lekplatser. Passar både små och stora barn.
Recension hämtad från http://www.barnsemester.se
Jättebra för barn. Vår avsikt var att åka på en söndagsutflykt med barnen. Lukta på blommor och leka lite på piratskeppet vi hade sett på hemsidan. Döm av vår förvåning när äventyrslandet visade sig vara en underbar pärla (…) Det är inga problem att spendera en hel dag här… (
Citat från webben
Här är fantastiskt vackert. Man kan gå runt i flera timmar och bara ”kose” sig. Vi är ute på en tjej-road-trip och ska vidare mot Arvika på shopping.
Liv Ingunn och Wenche från Nord-Odal
Underbart skön musik. Det var Canon i D Major som gav mig ny energi, där jag satt på parksoffan, Prova gärna själv. Den gör underverk.
Efter att ha lyssnat på klassisk musik vid Millesfontänen
Gunnel från Munkfors
Det finns få parker av det här slaget i Sverige. Rottneros Park kan mäta sig med engelska parker.
Johan och Åsa Axell
Har varit på bröllop för några år sedan men då fanns det inte tid att bese parken. Har sedan dess väntat på en dag för detta besök. Jag blev inte besviken. Skönt för kropp och själ att gå i denna vackra park.
Inga Lindgren-Dibowski, Halmstad

Öppettider & Priser

Sagolika Sunne-Rottneros Park Garden Bil 01

Öppettider

Här hittar du information om våra öppettider på parken och cafét.

Sagolika Sunne-Rottneros Park Drone 02

Priser

Du betalar en entré för att komma in i parken och hela vår park är kontantfri. Det finns möjlighet att hyra skrinda om man skulle behöva.

Vanliga frågor
Får man grilla i parken?

Man kan grilla nere vid badplatsen. Badplatsen ligger nere vid sjön Fryken bakom Herrgården.

Får man gå in i herrgården?

Nej, det är privatbostad och där bor barnbarnsbarn till Svante Påhlson som skapade parken.

Får man ta hunden med sig in i parken?

Ja, det får man. Förutsatt att man håller hunden kopplad och att man plockar upp efter den. Påsar finns att få i entrén.

Får man vistas i parken efter stängningstiden?

Man kan vistas i Rottneros Park efter vår stängningstid förutsatt att man betalat entréavgiften.
Det finns en utgångssnurra vid entrén.

Några korta meningar kan man skriva här

Rottneros Park, som den ser ut idag, byggdes under en intensiv utvecklingsperiod i mitten av 1900-talet. Först anlades de centrala delarna runt och söder om herrgården, i en formell parkstil med barockliknande drag. Därefter anlades några av de mer naturromantiska områdena i parkens utkanter enligt den engelska landskapsparkens stilideal. De övriga centrala delarna ficken något formellare stil, men inte så utpräglat vare sig vad gäller linjer eller symmetri som de barockinspirerade södra delarna.

Parken byggdes inte efter någon generalplan, i stället utvecklades den allt eftersom nya idéer, skulpturer och skulptörer dök upp på arenan. Men det fanns en viktig grundstruktur som allt byggdes kring: två nord-sydliga axlar. De nord-sydliga axlarna korsas av en öst-västlig axel som skär genom herrgårdsbyggnaden. Axelverkan är en viktig komponent i den klassicistiska parkstilen, och det var i den andan parken fick sin grundstruktur, för att stilmässigt överensstämma med den nya herrgårdsbyggnad som stod färdig 1932.


Svante Påhlson var också noga med att bjuda in det omgivande naturlandskapet i parkupplevelsen, för att skapa en samverkan mellan arkitektur, park, skulptur och natur. Vyer och siktlinjer utöver sjön Fryken och de mörka skogssluttningarna skulle vara en del av helhetsupplevelsen. Parkrummen, å andra sidan, skulle vara omgärdade med strikta häckar och fyllda av rik vegetation. Den här kontrasten mellan formell stilpark med räta linjer kontra öppna vyer över böljande landskap ger en spännande parkbild.

H2 – SEO text block vid behov

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse ac accumsan eros. Pellentesque tincidunt pellentesque nibh, ac lobortis ligula rutrum in. Fusce velit ipsum, iaculis a mollis ut, tempus vitae metus. Donec elementum maximus mattis. Morbi porta lacinia risus, iaculis auctor leo gravida et. Quisque interdum tellus quam, non dignissim neque aliquet ac.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse ac accumsan eros. Pellentesque tincidunt pellentesque nibh, ac lobortis ligula rutrum in. Fusce velit ipsum, iaculis a mollis ut, tempus vitae metus. Donec elementum maximus mattis. Morbi porta lacinia risus, iaculis auctor leo gravida et. Quisque interdum tellus quam, non dignissim neque aliquet ac.