Mätt på en plätt

Mätt på en plätt är en husbehovsodling på 200 kvadratmeter. Räcker den ytan för att försörja en person med grönsaker, rotsaker och baljväxter under ett år? Det har vi undersökt odlingsåret 2018. Här beskriver vi projektet och redovisar resultatet. 

 

Vi tänker oss att den fiktiva person som ska klara sig på dessa grödor äter blandkost men huvudsakligen vegetariskt. Jorden bearbetas för hand och med ekologiska odlingsmetoder som syftar till att öka bördigheten och förhindra näringsläckage. Vi täckodlar och arbetar med samplantering av växter som gynnar varandra. Om projektet blir flerårigt kommer vi att tillämpa växelbruk och gröngödsling. Jordanalys är ett verktyg som kommer att tas till för att säkra kvaliteten på jorden och därmed grödorna. 

 

Det som ska odlas och ätas

 

Varför landade det på just 200 kvadrat för vår experimentplätt? I boken "Rätt ur jorden" skriver Bella Linde och Lena Granefelt att 500 kvadratmeter grönsaksodling borde räcka för att försörja en familj med två vuxna och två barn. De hänvisar till ett examensarbete från Trädgårdsmästarprogrammet vid Högskolan i Gävle, skrivet av Jenny Helsing 2010: ”Självförsörjande ekologisk odling av grönsaker på friland”. Uppsatsen har varit till mycket god hjälp vid framräknandet av hur stor yta som behövs för de olika växtslagen. 200 kvadratmeter borde utifrån beräkningarna räcka för att försörja en person, förutsatt att jorden är bördig, vädrets makter är välvilliga OCH att det finns tillräckliga kunskaper om odling, skötsel, förvaring, beredning och tillagning. Då kommer ca 40 kvm av dessa att bestå av skötselytor, varför den faktiska odlingsytan blir ca 160 kvm.

Fördelningen av grödor:

 

  • Potatis: 20 kvm
  • Ärtor: 18 kvm
  • Bönor: 24 kvm 
  • Morot och lök: 12 kvm
  • Övriga rotsaker: 9 kvm
  • Kålfamiljen: 40 kvm
  • Gurkväxter: 24 kvm
  • Bladgrönt: 9 kvm
  • Majs: 7 kvm

 

 

Syftet med Mätt på en plätt är att inspirera fler till att odla mat, oavsett skala.  

 

Att odla sin egen mat handlar om att ha kortast möjliga väg mellan jord och bord, tillbaka till jord igen. Det sparar transporter, det ger oss näringsrik nyskördad oprocessad mat, det ger oss möjligheten att slippa stå i butiken och välja rätt i djungeln av varor och produkter. Och framför allt ger det oss möjligheten att få det som är bäst - för miljön, för plånboken och för hälsan. Det finns också ett rättviseperspektiv. Om vi delade upp all befintlig odlingsmark i världen skulle var och en av oss ha tillgång till 2000 kvm. Genomsnittssvensken använder hela 4000 kvm för sitt matbehov. Genom att visa att vi kan få stora delar av vårt matbehov täckt på 200 kvm hoppas vi väcka tankar och inspirera till eget odlande. 

 

Hur gick det? Resultat och reflektioner

 

Odlingsåret 2018 gav oss en rejäl utmaning. Snön försvann i slutet av april och sedan kom strax sommarvärmen med full kraft och höll i sig hela säsongen. Vattenspridarna med sjövatten från Fryken gjorde sitt jobb men plantorna hade svårt att etablera sig och satsa på tillväxt. En del växtslag såg även ut att lida av kvävebrist så det stödgödslades en del. Framåt slutet av sommaren började de flesta grödorna repa sig och det blev ändå en skaplig skörd.

 

Skördemängder

Rotsaker: 62 kg – morötterna gick extra bra. 

Lök: 26 kg – intressant var att de sorter som drevs upp från frö gav minst lika stor skörd som sättlökarna. 

Baljväxter: 25 kg – bäst fungerade störbönorna och sockerärtorna. 

Kål: 19 kg – ett riktigt katastrofår för kålen. Bäst gick den röda grönkålen. 

Squash/pumpor: 44 kg. Låg avkastning sett till ytan. 

 

Potatis: 31 kg – potatisblasten angreps tidigt av bladmögel och blasten fick tas bort. Därför blev tillväxten på knölarna dålig. 

 

Totalvikt: 207 kg mat. Därtill mängder av örter, bladgrönt och andra salladsgrönsaker som inte vägdes. 

 

Hur ser då årsbehovet ut för en kvinna som äter blandkost? Centrum för tillämpad näringslära har gjort följande beräkning: 20 kg lök, 71 kg potatis, 30 kg rotfrukter och 44 kg grövre grönsaker (baljväxter, kål, squash/pumpa). Detta tillsammans blir 165 kg. Den totala skörden på Plätten blev alltså 207 kg för samma grödor men fördelningen annorlunda. Potatisskörden var klart lägre men det blev desto mer rotsaker och andra grövre grönsaker, däribland en god andel protein tack vare baljväxterna. Tillsammans med de färska bladgrönsakerna, örterna och andra salladsgrönsaker täcker således skörden från Plätten det beräknade årsbehovet, även om vi får räkna med en del lagringssvinn. 

 

Det kan förstås diskuteras hur det verkliga årsbehovet av grönsaker ser ut. Om vi tänker oss en mer växtbaserad kost så räcker inte 200 kvm Plätt 2018. Då krävs en bättre årsmån - ett gott odlingsår och därtill en uppodlad jord med kryllande mikroliv. Under ideala odlingsförhållanden, törs vi påstå, skulle 200 kvm Plätt räcka och dessutom ge ett överflöd. 

 

I Mätt på en plätt 2018 satsades det stort på att odla en mångfald av grödor för variation i kosten, för form- och färgrikedom och som inspiration. Samtidigt fokuserades det på näringstätheten, stor avkastning per ytenhet och högt innehåll av nyttiga ämnen. Mat ska ju vara både närande, mättande och en fröjd för våra sinnen! Om konceptet Mätt på en plätt får fortsätta utvecklas får vi se i vilken riktning det bär. Köksträdgårdsmästaren är mammaledig under 2019 men återkommer förhoppningsvis med en ny Plätt 2020. Tills dess odlas gröngödsling på Plätten för att skapa förutsättningar för vidare växande. 

Sortlista

Sortlista Mätt på en plätt 2018

 

Potatis

Rosara tidig, fast

Orla tidig, fast

Maria tidig, fast

Casablanca tidig, fast

Princess sommar, fast

Bambino sommar, fast

Carolus sommar/höst, något mjölig (väldigt god ugnsstekt)

Sarpo Mira höst, mjölig

Salad Blue höst, mjölig

Asterix höst, fast

 

Majs och amarant

Majs ”Cascade Ruby-Gold” 

Rävsvans/amarant ”Coral Fountain Amaranth”

Rävsvans/amarant ”Sunset Goldilocks Amaranth”

Toppamarant ”Pygmy Torch”

 

Rotsaker och lök

Morot ”Fynn-Nantaise 2”

Morot ”White Satin” F1

Morot ”Yellowstone”

Morot ”Deep Purple” F.1

Morot ”Rothild”

Rotselleri ”Prinz”

Rotselleri ”Monarch”

Palsternacka ”White Gem”

Vit rödbeta ”Albina Vereduna”

Gul rödbeta ”Burpees Golden”

Polkabeta ”Chioggia”

Rödbeta ”Detroit Dark Red 2”

Sötfänkål ”Finale”

Rotpersilja ”Halblange”

Salladslök ”Apache”

Salladslök ”White Lisbon”

Gul lök ”Sturon”

Gul lök ”Bedfordshire Champion” 

Gul lök ”Setton”

Röd lök ”Red Brunswick”

Röd lök ”Red Baron”

Röd lök ”Long Red Florence”

Silverlök ”Bianca di Maggio”

Purjolök ”Musselburgh”

Kålväxter 

Broccoli ”Ramoso Calabrese” 

Broccoli ”Waltham”

Broccolirybs ”Quarantina”

Blomkål ”Snowball” 

Blomkål ”Yellow Green Macerata”

Vitkål ”Nagels Frühweiss”

Vitkål ”Lennox” F.1

Spetskål ”Sonsma” F.1 RZ 

Spetskål ”Kalibos”

Svartkål ”Nero di Toscana”

Grönkål ”Westland Winter”

Purpurkål ”Redbor” F.1

Svedjerova

Majrova ”Purple Top Milan”

Kålrot ”Vige”

Rättika ”Violet de Gournay”

Rättika ”Black Spanish Round”

Kinesisk rättika ”China Rose”

Kålrabbi ”Blaril”

Kålrabbi ”Noriko”

Pak choi ”Taisai”

Tatsoi

Salladssenap ”Osaka Purple”

Salladssenap ”Red Giant”

Rucola 

Italiensk rucola

Wasabirucola

 

 

 

Bladgrönsaker (förutom kålfamiljen)

Mangold ”Joy´s Midnight”

Mangold ”Feurio”

Nyzeeländsk spenat

Trädgårdsportlak

Vattenkrasse/källfräne

Plocksallat ”Navara”

Plocksallat ”Salad Bowl”

Bataviasallat ”Relay”

Bindsallat ”Rouge d´Hiver”

Bindsallad ”Freckles”

Huvudsallat ”Merveille des quatres saisons”

Vintersallat ”Verte de Cambrai”

Bladamarant ”Calaloo Red”

Papegojamarant ”Molten Fire”

Bladmynta ”Röd Shiso”

Trädgårdsmålla ”Ruby Red” 

Lungrot/Gode Henriks målla

 

Kryddörter och blommor

Rosmarin ”Rosy”

Sommartimjan ”French Summer”

Bronsfänkål ”Smokey”

Dill ”Common”

Sötflockel/stevia ”Candy”

Sötverbena

Bladpersilja ”Gigante d’Italia/Hilmar”

Thaibasilika ”Siam Queen”

Kanelbasilika ”Cinnamon”

Blomsterbasilika ”Floral Spires Lavender”

Spiskummin

Läkeringblomma

Linnétagetes ”Burning Embers”

Kryddtagetes 

Glanstagetes

 

 

Gurkväxter

Slanggurka ”Marketmore 76”

Slanggurka ”Armenian Yard Long”

Slanggurka ”Beit Alpha”

Sommarsquash ”Saffron”

Sommarsquash ”Dark Fog”

Sommarsquash ”Black Beauty”

Musselsquash ”Scallopini”

Vintersquash ”Candystick Dessert Delicata”

Vintersquash ”Blue Ballet”

Vintersquash ”Uchiki Kuri”

Vintersquash ”Kroshka”

Nakenfröpumpa ”Retzer Gold”

Nakenfröpumpa ”Olga”

 

 

Baljväxter

Störskärböna ”Kew Blue”

Störskärböna ”Limka”

Störskärvaxböna ”Goldmarie”

Störbrytböna ”Blauhilde”

Störbrytböna ”Cobra”

Störpurpurböna ”Carminat”

Vaxböna ”Valdor”

Vaxböna ”Meraviglia”

Brytböna ”Annelino di Trento”

Spritböna ”Borlotto Lingua di Fuoco Nano”

Spritböna ”Mor Kristin”

Brun böna ”Katja”

Kidneyböna ”Canadian Wonder”

Sojaböna ”Fiskeby V”

Rosenböna ”Prizegewinner”

Bondböna ”Aquadulce Claudia”

Bondböna ”Crimson Flowered”

Sockerärt ”Ambrosia”

Blåärt ”Blauwschokker”

Märgärt ”Karina”

Märgärt ”Wando”

Spritärt ”Petit Provencal”

Spritärt ”Visingsö”

Kikärt ”Black Sicilian Garbanzo”

Kikärt utan sortnamn

 

Instagram

Facebook