Hur stor är Rottneros Park?

– Parken är ca 22 hektar

Vem äger Rottneros Park?

– Parken ägs av Stiftelsen Greta och Svante Påhlsons minne.

Vem driver parken?

– Parken drivs av det kommunala bolaget Rottneros Park Trädgård AB.

Vem har skapat parken och varför?

– Svante Påhlson skapade Rottneros Park under åren 1932-1959. Han drev Rottneros Bruk och bodde i herrgården i parken. Svante Påhlson förklarar varför parken kom till: "Parken och skulpturerna liksom arkitekturen bör förstärka det romantiska skimret över Sagans Ekeby och låta dem sammansmälta med den omkringliggande naturen..."

Får man gå in i herrgården?

–Nej, det är privatbostad och där bor barnbarnsbarn till Svante Påhlson som skapade parken.

Hur många arbetar i parken?

– Det finns en årsanställd och sedan tillkommer sex personer som arbetar i trädgården under säsongen. Samt 8 personer i entrén, entrécaféet, glasscaféet och Äventyrsparken.

När blommar rhododendron ?

– Den brukar blomma i slutet av maj och i början av juni.

Om man har med matsäck in i parken var man kan sitta och inta den?

– Egen matsäck kan äta var som helst förutom i Entrécaféet. Det är mycket vackert nere vid sjön.

Är Rottneros Park en handikappvänlig anläggning?

– Ja, Rottneros Park är anpassad så att alla kan åtnjuta ett besök hos oss. Det finns även rullstol att låna.

Finns det barnvagnar att hyra?

– Vi hyr ut skrindor för 40 kr. Barn upp till 4 år får sitta i dem.

Får man ta hunden med sig in i parken?

– Ja, det får man. Förutsatt att man håller hunden kopplad och att man plockar upp efter den. Påsar finns att få i entrén.

Får man grilla i parken?

– Man kan grilla nere vid badplatsen. Badplatsen ligger nere vid sjön Fryken bakom Herrgården.

Finns det matställen i parken?

– Ja, precis vid entrén ligger vårt hemtrevliga café. Här erbjuds lättare luncher, glass och fika. Du kan välja att äta inne i caféet eller i parkmiljö med inslag av kryddträdgården.

Finns det någon butik på området som säljer exempelvis souvenirer?

– Ja, vår fina butik erbjuder ett stort sortiment av olika alster.

Om man kommer strax innan stängning betalar man halva priset då?

– Fullt pris betalas oavsett när man kommer under våra öppettider.

Får man vistas i parken efter stängningstiden?

– Man kan vistas i Rottneros Park efter vår stängningstid förutsatt att man betalat entréavgiften.
Det finns en utgångssnurra vid entrén.

Finns det någon badplats i Rottneros Park?

– Ja, det finns en jättefin badplats nere vid sjön. Man korsar järnvägsspåret bakom Herrgården och går ner till vattnet.

Finns lilla Anna och Långa Farbrorn kvar?

– Nej de är borta sedan flera år. Däremot har Lekparken fått många andra nya roliga lekattraktioner för barnen.

När jag var liten fanns det varg och andra djur att se på i parken. Finns de kvar?

– Tyvärr har inte Rottneros Park djuren kvar.

När är parken som vackrast?

- Den är lika vacker hela tiden, fast på olika sätt.

I början av juni blommar rhododenrdon och azalea.
I juni planteras sommarblommorna och idéträdgårdarna.
I juli är rosorna som vackrast.
I augusti och september har perennerna i blomstergården sin höjdpunkt

Nöjda besökare tycker till

 

- Här är fantastiskt vackert. Man kan gå runt i flera timmar och bara "kose" sig. Vi är ute på en tjej-road-trip och ska vidare mot Arvika på shopping. Liv Ingunn och Wenche från Nord-Odal

- Underbart skön musik. Det var Canon i D Major som gav mig ny energi, där jag satt på parksoffan, Prova gärna själv. Den gör underverk. Gunnel från Munkfors. (Efter att ha lyssnat på klassisk musik vid Millesfontänen.)

- Det finns få parker av det här slaget i Sverige. Rottneros Park kan mäta sig med engelska parker. Johan och Åsa Axell

- Trevliga tjejer i caféet vid entrén. Margareta Biteus, Örebro

- Har varit på bröllop för några år sedan men då fanns det inte tid att bese parken. Har sedan dess väntat på en dag för detta besök. Jag blev inte besviken. Skönt för kropp och själ att gå i denna vackra park. Inga Lindgren-Dibowski, Halmstad

- En mycket positiv upplevelse i en välskött park. Tyckte mycket om idéträdgårdarna med växtlista. Gunvi Söderström, Skärplinge

- Parterren! Med blicken mot Fryken...oslagbart! Ulrika Borgström Olsson (Svar på Facebook-fråga om vilken favoritplats våra besökare har i Rottneros Park.)

En plats för barn och vuxna

- Jättebra för barn. Vår avsikt var att åka på en söndagsutflykt med barnen. Lukta på blommor och leka lite på piratskeppet vi hade sett på hemsidan. Döm av vår förvåning när äventyrslandet visade sig vara en underbar pärla. Det var verkligen inte som på hemsidan. Nej, mycket bättre. Här fanns piratskepp, elbilar, linbana, kiosk, flottar, terrängbana, studsmatta och mycket mer. Allt i liten skala men ändå så bra. Det är inga problem att spendera en hel dag här. Barnen kommer inte att ha långtråkigt, och vi kommer garanterat att åka tillbaka. Lämplig ålder på barnen är runt 4-10 år. Och naturligtvis får vi inte glömma parken som är en pärla. (Recension plockad från webben.)

- Fin blomsterpark och lekpark. Om de vuxna är blomsterintresserade har de mycket att beskåda. Parken är fin och mysig att vistas i. För barnen finns flera lekplatser som kallas för äventyrspark. Passar både små och stora barn. De kan exempelvis klättra, gunga, dra sig med rep över vatten på små flottar, åka en linbana sittandes i Nils Holgerssons "Akka"-gås. (Recension hämtad från www.barnsemester.se)

- Härligt barnvänligt! Parken var fin att gå i och att avsluta med den fina äventyrsparken för barnen var en riktig höjdpunkt. De hade jättekul i flera timmar! (Recension från www.barnsemester.se)

Ur boken: Drömmen om Rottneros Park

- Och det är verkligen inte svårt för Rottneros Park för att fortsätta hitta källor till inspiration. Tänk bara på Selma Lagerlöfs kavaljererna på Ekeby till alla berättelser som idag förmedlas tack vare Västanå teater alldeles invid grindarna till parken.

- Fryksdalens natur- och landskapsvärden är redan kända med bygdernas vänliga sluttningar ned mot sjöarnas utsträckta ytor. Här finns outtömliga källor att ösa ur för den grönskande utveckling av det arv som Svante Påhlson en planterade på Rottneros. Lars Krantz, författare och trädgårdsmästare, Wij trädgårdar.

- Svante Påhlson var en man med många visioner som han satte i verket i Rottneros Park, visserligen snudd på galenskap och överdåd men samtidigt med nyväckt lust och ivriga drömmar. Hannu Sarenström, trädgårdsinspiratör och författare till flertalet trädgårdsböcker.

Väl framme vid Rottneros Park, som visade sig ligga vid Fryken, infann sig den där goda känslan i magen av förväntan, nyfikenhet. Tänk att få gå in in en uppväxt anrik park som verkligen haft tid på sig att smälta in i landskapet. Där träd fått växa sig stora och häckar fått växa sig täta under många långa år.

- Alla landskap bär på sin historia, och just här i hjärtat av Värmland, nära Sunne och Östra Ämtervik, finns extra mycket man hört talas om. Selma Lagerlöf och Göran Tunström; här finns drömmar och berättelser man gärna vill vara en del av för en stund.

- Den plats där Rottneros Park ligger, intill den långa sjön och med utsikt över milsvida trolska skogar skänker en besökare lugn. Medvetet eller omedvetet får man en känsla av delaktighet, här vid denna plats har säkert människor genom århundraden samlats både till arbete och fest. Gustav och Marie Mandelmann, Mandelmanns trädgårdar, helt ekologisk trädgårdsodling på Österlen.

Instagram

Facebook